Màrius Serra
"Escriure és comprendre l'atzar"
Màrius Serra i Roig va néixer a Barcelona el 1963. Va estudiar Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona. El 1987, publica la seva primera obra de narrativa breu “Línia” i un any més tard “Amnèsia”, amb la qual obté el Premi El Brot 1987, que l'editorial Pòrtic atorgava a autors inèdits.
D'entre les seves obres, ja en novel·la, destaquen “Mon Oncle” (1996), “Ablanatanalba” (1999) i el llibre de relats “La vida normal”, guardonat l'any 1999 amb el premi Ciutat de Barcelona de Literatura en català. L'any 2006 la seva novel·la “Farsa” guanya el Premi Ramon Llull, i el 2012 rep el Premi Sant Jordi de novel·la per “Plans de futur”. El 2023 ha publicat “La dona més pintada”. Totes les seves obres estan estretament vinculades al seu interès pels aspectes lúdics del llenguatge i a la seva dedicació a l’enigmística.
L’enigmística, a més d'escriure, és la seva gran passió. Aquesta és la tècnica creativa que consisteix en la pràctica estètica de l'art de jugar amb els codis de signes. Ha dirigit la primera empresa catalana especialitzada en jocs de paraules, des d'on crea l'any 1989 la primera revista de jocs de paraules en català, “Més”. Ha col·laborat setmanalment en les seccions d’enigmes i mots encreuats de diversos diaris com La Vanguardia i el Punt Avui.
Serra també ha fet de traductor d’obres com les d'Edmund White, Tom Sharpe (“Wilt, més que mai”), Alexander Stuart (“Zona de guerra i Tribus”), els Germans Marx (“Groucho i Chico, advocats”) i Groucho Marx (“Memòries d'un amant sarnós”).
A més, ha estat guionista al programa de RNE “La Bisagra” (1989-1990), conduït per Xavier Sardà, i col·labora a Catalunya Ràdio en els programes de Xavier Graset i d'Antoni Bassas, entre d'altres.En l’àmbit televisiu, entre el 1996 i el 1999 va tenir una secció diària sobre ludolingüística al programa “Bon Dia” de TV3 i entre el 2003 i el 2005 va conduir el programa literari “Alexandria” del Canal 33 de Televisió de Catalunya.