top of page

Ona llibres presenta "Despertar a Bujumbura"

La novel·la de Francesc Miravet sobre com un amor porta a l'Àfrica



Alba Abelanet


La llibreria Ona ha estat testimoni d’una acollidora xerrada sobre la novel·la Despertar a Bujumbura. Miravet ha estat acompanyat de Lola Ribelles, professora de literatura i amiga de la infància de l’autor. La sala bookeria de la llibreria també ha acollit els familiars i amics més propers de l’escriptor. La presentació ha girat al voltant de la història i els personatges de la novel·la, i s’ha coordinat amb una projecció d’imatges dels llocs que freqüenten els protagonistes de la història.


La presentació ha tingut lloc a la sala Bookeria de la llibreria Ona del carrer Pau Claris | Alba Abelanet

Ribelles ha començat la presentació amb un to de gratitud cap a la literatura pel fet d’haver concedit el retrobament entre dos vells amics. Com ha explicat la professora, després d’anys sense tenir contacte, Ribelles va trobar una publicació de Miravet en una llibreria. D’aquí que comencen a reprendre el contacte fins el dia d’avui que presenten junts un nou llibre.


Despertar a Bujumbura és una novel·la que gira al voltant de la història de dos personatges principals: en Narcís i l’Alba, una parella d’enamorats que acaba formant una família. Els dos protagonistes, juntament amb els seus fills, inicien un viatge de voluntariat a l’Àfrica on transcorre l’acció. Un lloc allunyat del món habitual i endreçat, on viuen els protagonistes.


És una història on, teòricament parlant, el protagonista principal és en Narcís. Tot i això, l’Alba, que es coneix a partir dels ulls i la perspectiva d’en Narcís, és qui juga un paper fonamental al llarg de la història. Així ho ha comentat Ribelles:


“En realitat és l’Alba qui porta la novel·la, però l’autor decideix que només en veiem un reflex. La verdadera protagonista de la història és l’Alba.”

Una novel·la que barreja el món fictici dels protagonistes amb fets verídics com les guerres d’Àfrica. L’autor vol denunciar el colonialisme dels països europeus a l’Àfrica, a partir d’exemples i vivències en el territori. Com ha explicat Miravet:


“Es van aprofitar de les riqueses dels països i els van deixar a la seva sort una vegada en van tenir prou. Volia expressar això amb aquest llibre també. Però explicant-ho, amb històries i no amb dades.”

A part d’explicar la narrativa de l’obra, els dos presentadors han volgut focalitzar-se també en aspectes més personals. Miravet ha explicat com ha estat el procés de creació de la novel·la i la progressió que ha viscut.


És una novel·la que l’autor va passar força anys escrivint, paral·lelament amb els cursos a l’Ateneu sobre escriptura als quals assistia. És per això que Miravet explica que ha estat un procés llarg i de molts canvis, correccions i modificacions, fins a arribar al resultat final.


La presentació ha sigut el dimecres 31 de maig | Alba Abelanet

Ribelles ha volgut destacar l’esforç i la valentia de l’autor que, en etapa de jubilació, s’ha endinsat a descobrir el món de la literatura. Així mateix, ha honorat, com a professora de literatura, la progressió que ha anat fent des d’aquell primer contacte que Ribelles va tenir amb un dels seus primers llibres trobats per casualitat en una llibreria:


“Se’l troba còmode imaginant mons que el sorprenen. Veiem com amb pocs elements s’enriqueix i va teixint històries, cada vegada més complexes, a mesura que domina la tècnica literària. Això promet, ens divertirem.”



Comments


bottom of page